Istraživanje predstavljeno Hrvatskom čitateljskom društvu

U organizaciji Hrvatskoga čitateljskog društva 8. rujna 2022. održan je stručni skup pod nazivom Kultura čitanja: što nam govore istraživanja o čitanju, na kojem je kao izlagač sudjelovao i voditelj projekta. Tom su prilikom prisutnima predstavljeni dosadašnji rezultati istraživanja (na 320 ispitanika) s temom “Što nas veže uz pročitane knjige?”.

U pokušaju odgovora na to pitanje razmotreno je pet elemenata privrženosti knjigama, od kojih je prva bila emocionalna obojenost prisjećanja – pamte li čitatelji knjige po dobrom, lošem, ili nečem trećem? Zatim se pozornost posvetila motivaciji – zašto čitatelji odabiru određene naslove i koliko im je ta motivacija važna? Sljedeći je aspekt bila privrženost omiljenom autoru: koliko je česta i je li važna? Razmotren je i utjecaj drugih medija – jesu li čitatelji isključivo privrženi književnim tekstovima, ili to uključuje i paratekstove te intermedijalne skupove tekstova? Konačno je uzet u obzir i socijalni utjecaj na privrženost knjigama – je li neki tekst za pojedinca pamtljiviji i važniji ukoliko ga može kontekstualizirati kao preporuku ili neku drugu vrstu zajedničkoga iskustva s drugom osobom?

U zaključku je ponuđen trostruki odgovor na početno pitanje: čitatelji privrženost uglavnom uspostavljaju sjećanjem na upečatljive detalje, na okolnosti preporuke knjige, te na određene aspekte vlastitoga identiteta. Stoga je sugerirano da je to pitanje pogodnije formulirati kao “Tko nas veže uz pročitane knjige?”, te na njega ujedno odgovoriti: likovi, druge bliske osobe, mi sami.

en_USEnglish