Tajni agenti knjižnice

Kad najavimo našim ispitanicama i ispitanicima da je forma intervjua „polustrukturirana”, često nas dočeka upitan pogled, no skoro svaki razgovor jasno pokazuje što time mislimo: iako se intervju kreće oko unaprijed osmišljenih tema i pitanja, razgovor često zna skrenuti prema neočekivanim uvidima i nepoznatim djelima. Tako se zna dogoditi i da nam ispitanici govore o upečatljivim djelima o kojima znaju sve detalje – osim naslova i imena autora.

Da bismo naknadno otkrili o kojim se djelima radi, ne pouzdamo se tek u manjkave internetske tražilice, nego za pomoć pitamo i djelatnike knjižnica čije nas umijeće prepoznavanja djela podsjeća na popularne detektivske junake. Tako smo se javili Mirku Budimiru, djelatniku Knjižnice Jelkovec, i upitali ga zna li koje djelo govori o starijoj ženi koja provodi zadnje dane života na plaži s kornjačicama. Slijedi Mirkov odgovor:

„Zahvaljujem na detaljima. Google Vas je dobro usmjeravao iako je postao krajnje beskoristan za tražiti knjige otkad su algoritam potpuno podredili marketingu. Radnja u potpunosti odgovara serijalu od sedam knjiga The Beach House autorice Mary Alice Monroe koja je sama uključena u spašavanje kornjača. Knjige ne postoje u hrvatskom izdanju. Mi smo posjedovali u Američkom kutku dio serijala, ali knjige nikad nisu vraćene pa su otpisane. Jedina preživjela knjiga dostupna u mreži je treća knjiga serijala naslova The Beach House Memories i dostupna je u Knjižnici Božidara Magovca kao jedan od tri naslova različitih autora po izboru Reader’s Digesta izdana u jednom svesku. Dio kojeg se ispitanica sjeća je iz treće knjige tog serijala gdje se ostarjela gospođa bolujući od raka u svojoj kućici uz plažu prisjeća biologa koji joj je bio velika ljubav i s kojim je krenula u spašavanje samih kornjačica sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća. Film u produkciji Hallmarka s Andie MacDowell napravljen je po prvoj knjizi serijala i tu se upoznajemo s likom iste gospođe, njenim odnosom s kćeri, nesretnim brakom, problematikom zlostavljanja itd.”

Inspektor Mirko Budimir tako nam je riješio još jedan slučaj, a ovaj ishod istrage dijelimo kako bismo zahvalili Mirku, ali i svim drugim knjižničarkama i knjižničarima koji su nam pomagali i još nam pomažu u istraživanju (u Zagrebu, Velikoj Gorici, Splitu, Rijeci, Zadru, Osijeku, Varaždinu, Čakovcu, Prelogu…). I prije zaključka istraživanja možemo ustvrditi da njihov često nevidljivi rad ima veliki značaj ne samo za ljubitelje čitanja, nego za cijelu lokalnu zajednicu.

en_USEnglish