Od knjige preko filma do radio drame i natrag

Kako raste broj prikupljenih intervjua, tako članovi projekta rade na obradi i interpretaciji podataka koji nam među ostalim otkrivaju da ljudi vežu književne tekstove uz djela iz srodnih medija. Tako je Lovro Škopljanac upravo objavio izvorni znanstveni rad „Tragovi književnih tekstova u transmedijskom prostoru sjećanja” u časopisu Književna smotra.

Škopljanac se u tekstu bavi različitim načinima na koje ispitanici vezuju i pamte ne-pisane medije uz književne tekstove, a to se odnosi na niz fenomena kao što su ispreplitanje sjećanja na različite medije, nezadovoljstvo diskrepancijom između književnog teksta i filmske adaptacije, lakoća kojom čitatelji prelaze s jednog medija na drugi…

Kako kod čitatelja dolazi do slabljenja i nestajanja granica između dvaju ili više medijski različitih, no sadržajem sličnih ili gotovo identičnih umjetničkih artefakata? Stvara li se pritom transmedijski prostor sjećanja, sličan mentalnom prostoru koji je inače dan djeci i pjesnicima? I kako Jude Law utječe na dojam o Ani Karenjinoj? Ova i slična pitanja možemo pronaći i promisliti na stranicama teksta koji je dostupan na portalu Hrčak.

en_USEnglish