Tko se može prepoznati u Raskoljnikovu?

U sklopu analize čitateljskih sjećanja, doktorand Luka Ostojić je u znanstvenom časopisu Croatica et Slavica Iadertina objavio tekst pod naslovom “‘Nisi ubojica, ali gotovo ga možeš razumjeti’: prepoznavanje kod hrvatskih neprofesionalnih čitatelja u romanu Zločin i kazna“.

Lektirni klasik Fjodora Dostojevskog prema našem istraživanju spada u najdojmljivija književna djela hrvatskih neprofesionalnih čitateljica i čitatelja, a Ostojić u ovom radu na temelju čitateljskih iskaza kontekstualizira i tumači tu činjenicu. Pokazuje se da dugotrajna prisutnost naslova u obveznoj lektiri i obrasci kriminalističkoga žanra čine Zločin i kaznu široko i rado čitanim djelom, no čitateljsko prepoznavanje i etička refleksija čine čitanje ovog romana upečatljivim i formativnim. Cijeli Ostojićev tekst može se slobodno preuzeti i pročitati.

Tekst je objavljen kao prethodno priopćenje u časopisu Croatica et Slavica Iadertina u sklopu temata Tijelo, identitet i emocije u hrvatskom i slavenskim jezicima, književnostima i kulturama. Cijeli temat može se pronaći i preuzeti na mrežnoj stranici časopisa.

en_USEnglish