Banket u Booksi

U zagrebačkome klubu Booksa (Martićeva 14d) u srijedu 20. ožujka u 19:00 sati održat će se predstavljanje rezultata terenskog istraživanja Uspostavnoga istraživačkog projekta „Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici”.

PoKUS je pokrenut s ciljem otkrivanja što o književnosti misli i pamti neprofesionalna čitateljska populacija Hrvatske, odnosno sa željom da „obični”, svakodnevni čitatelji knjiga dobiju glas unutar znanstvene zajednice. Da bi se to postiglo, istraživači su tijekom dvije godine proveli 1.005 polustrukturiranih intervjua s čitateljicama i čitateljima diljem Hrvatske.

O nalazima terenskog istraživanja govorit će voditelj projekta dr. sc. Lovro Škopljanac (Odsjek za komparativnu književnost), poslijedoktorandica dr. sc. Velna Rončević (Odsjek za azijske studije) i doktorand Luka Ostojić (Odsjek za komparativnu književnost), a među ostalim će predstaviti opće karakteristike pamćenja intervjuiranih sudionika: koji se tekstovi i autori najčešće pamte, kakve emocije vežu uz knjige, kako reagiraju na lektirne naslove itsl.

Predstavljanje će se održati u Booksi – kao jednoj od lokacija na kojoj su prikupljani intervjui – u manje formalnoj atmosferi, gdje će biti dobrodošla sva pitanja, komentari, prijedlozi za daljnje istraživanje i slično. Tom će se prilikom također najaviti daljnji rad na bazi podataka s čitateljskim sjećanjima, kojoj se može slobodno pristupiti na repozitoriju Zenodo.

Istraživački projekt PoKUS odvija se na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, uz financijsku podršku Hrvatske zaklade za znanost.

en_USEnglish