Međunarodni simpozij o čitanju u svakodnevici

Uz vlastito istraživanje čitateljskog pamćenja, projekt ReLEL posvećen je i drugim oblicima znanstvenog pristupa ovoj temi. U tom duhu projektna skupina organizirat će međunarodni znanstveni simpozij Everyday Reading of Literature (EROL) koji će se održati 1. i 2. rujna 2025. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Na simpozij se mogu prijaviti sve istraživačice i istraživači koji se bave svakodnevnim čitanjem književnosti u najširem smislu, neovisno o metodologiji kojom se služe. U obzir dolaze teme vezane uz svako čitanje u svakodnevnom kontekstu, bez obzira je li riječ o neprofesionalnim ili profesionalnim čitateljima/icama. Dobrodošle su izlagačice i izlagači iz raznih znanstvenih disciplina.

Na poveznici o konferenciji mogu se pronaći podrobni detalji o mogućim temama, rokovima i o načinu kako se prijaviti. Rok za prijavu je 1. ožujka 2025.

Pozivna predavanja na simpoziju održat će Astrid Erll, istraživačica kulturnog pamćenja i profesorica anglistike na Goethe Universitätu u Frankfurtu, te Rita Felski, istraživačica, teoretičarka i sveučilišna profesorica poznata nam i po hrvatskim izdanjima naslova Namjene književnosti (Jesenski i Turk, 2016.) i Granice kritike (Meandarmedia, 2019.).

Za sudjelovanje na simpoziju ne plaća se kotizacija.

en_USEnglish