Održana radionica o digitalnom prikupljanju čitateljskih dojmova

Istraživačka grupa „PoKUS” (FFZG) je u suradnji s britanskim Open Universityjem održala interaktivnu radionicu o digitalnom prikupljanju čitateljskih dojmova. Radionica se održala 30. ožujka u Konferencijskoj dvorani knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Na radionici su govorili dr. sc. Shafquat Towheed (The Open University, FASS), dr. sc. Maya Parmar (Hadithi) i moderator dr. sc. Lovro Škopljanac (Filozofski fakultet u Zagrebu) uz sudjelovanje dr. sc. Alessija Antoninija (KMi/STEM) i Luku Ostojića (FFZG).

Grupa „PoKUS” pod vodstvom dr. sc. Lovre Škopljanca radi na petogodišnjem istraživačkom projektu „Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici” čiji je cilj na uzorku od 1.000 neprofesionalnih čitatelja istražiti dojmove, navike i pamćenje hrvatske čitateljske populacije. Projekt se održava uz potporu Hrvatske zaklade za znanost i u sklopu Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Open University je pod vodstvom dr. sc. Shafquata Towheeda proveo sličan europski projekt READ-IT u sklopu čega je razvijena i digitalna pričalica (chat bot) za prikupljanje dojmova o književnosti. U britansko-hrvatskoj suradnji nastala je i lokalna inačica pričalice (dostupna klikom na crni oblačić na ovoj stranici).

Na radionici su obrazloženi detalji navedenih istraživanja, predstavljena je domaća pričalica, a posjetitelji su na licu mjesta isprobali i komentirali pričalicu. Snimka radionice dostupna je klikom na poveznicu.

en_USEnglish