Snimljen dvjesto i pedeseti razgovor

Tijekom proteklih dana PoKUS je stigao do četvrtine od predviđenih tisuću razgovora, pa ovom prilikom zahvaljujemo svih 250 čitatelja koji su sudjelovali u dosadašnjim razgovorima, kao i knjižnicama, udrugama i pojedincima koji su nam pomogli doći do ispitanika.

Budući da smo 250. sudionici garantirali anonimnost (kad već ne i nagradu za jubilarni intervju), možemo navesti tek da ispitanica odgovara općem uzorku većine čitateljske populacije književnosti u RH: žena u dobi od oko 50 godina s fakultetskom diplomom. Dotična je ispitanica s nama podijelila sjećanja na više romana od kojih je dva napisao njezin omiljeni pisac, G. G. Márquez, koji ju je fascinirao svojim načinom pisanja. Prema njezinim riječima, svim je knjigama zajedničko da pripovijedaju o ljudskim sudbinama kroz dulji vremenski period, što ukazuje da takav tip narativne proze najbolje pamti. U tekstovima su je se najviše dojmili opisi običaji i vjerovanja ljudi, a među najupečatljivijima izdvojila je jedan opis iz Márquezova romana koji metaforički prikazuje kretanje kroz zatvoreni prostor kao prolazak kroz prašumu.

S ispitanicom smo tijekom 27 minuta, koliko je trajao intervju, dospjeli razgovorati o još mnogim povezanim sjećanjima na njezine omiljene knjige, a ukoliko i vas koji čitate ovu objavu zanima sudjelovanje u takvom razgovoru, u kojem ćete vjerojatno ustanoviti nešto o vlastitim čitateljskim (pa i općenitijim) sklonostima, pozivamo vas da nam se javite putem e-pošte (pokus@m.ffzg.hr) i mi ćemo rado porazgovarati i s vama.

hrCroatian