Dike ter hvaljen’ja 300. ispitanici

U rashlađenom prostoru jedne zagrebačke knjižnice zbio se veliki događaj: naš istraživač obavio je 300. razgovor u sklopu projekta PoKUS. Jubilarni intervju proslavljen je u duhu knjižnične atmosfere, dakle uz prigušenu pobjedničku gestu i tihu čestitku “sretnoj” sugovornici.

Ispitanica je u razgovoru podijelila svoja sjećanja, dojmove i čitateljske sklonosti. Njeni odgovori postat će dio istraživačke baze podataka, a svoj će put potom pronaći u radovima članova tima i drugih zainteresiranih znanstvenika. Ovom prilikom napomenimo da je ispitanica izdvojila dva djela koja se mogu mirne duše preporučiti kao ljetno štivo. S jedne strane tu je popularna suvremena romaneskna tetralogija Genijalna prijateljica Elene Ferrante koja prikazuje dinamično odrastanje dviju prijateljica u siromašnom dijelu Napulja. S druge strane je mnogim učenicima omraženi ep Judita Marka Marulića koji, kaže nam ispitanica, ima divnu versifikaciju i fascinantnu galeriju povijesnih likova.

Članovi istraživačkog tima još se dvoume hoće li godišnji odmor provesti u Napulju Elene Ferrante ili u Marulićevoj Asiriji. U međuvremenu, zahvaljujući sjajnom izumu klima uređaja, istraživanje se nastavlja. Ukoliko ste zainteresirani za razgovor o književnosti, bilo uživo ili online, javite nam se na adresu pokus@m.ffzg.hr i pridružite se stotinama neprofesionalnih čitatelja koji su sudjelovali u projektu.

hrCroatian