Jubilarni 500. intervju

Na pola puta našega života
našao sam se u nekoj mračnoj šumi
jer sam zašao s pravoga puta.

Čuveni stihovi Dantea Alighierija suprotni su tijeku našega projekta: na pola puta istraživanja možemo reći da smo na dobrom putu, da nam je šuma čitateljskih dojmova svjetlija nego prije i da daljnjim radom (nadamo se) nećemo završiti u paklu.

Sa zadovoljstvom možemo objaviti da smo recentno intervjuirali 500. sudionicu istraživanja. U skladu s većim dijelom uzorka, i jubilarna ispitanica je žena visokog obrazovanja. Sudionica je odrasla i živi u Gospiću gdje se intervju i održao u sklopu istraživačkih putovanja. U razgovoru se ispitanica koncentrirala na djela različitih žanrova (triler, kriminalistički roman, povijesni roman…), no svima je zajednička žena u ulozi protagonistkinje. O (ne)uobičajenosti njezinih dojmova vrijedi sačekati podrobniju analizu prikupljenih intervjua.

Istraživački tim nastavlja raditi s ciljem prikupljanja 1.000 intervjua. Slijedi putovanje u Vinkovce i Vukovar od 6. do 9. veljače, a intervjui će se kontinuirano odvijati u Zagrebu, kao i u drugim naseljima diljem Hrvatske (uživo ili putem Interneta). Svi zainteresirani ispitanici mogu se prijaviti na našu kontakt adresu pokus@m.ffzg.hr

Projekt se odvija uz financijsku podršku Hrvatske zaklade za znanost, a na njemu rade djelatnici Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

hrCroatian