Intervju #1000

Tri dana nakon Tri kralja troje članova istraživačkog tima proslavilo je poseban događaj koji, pak, značajno nadilazi brojku tri: u sklopu projekta 9. siječnja 2023. obavljen je konačni, 1000. intervju o književnom pamćenju.

Od ožujka 2021. do današnjeg dana istraživači dr. sc. Lovro Škopljanac, dr. sc. Velna Rončević i Luka Ostojić intervjuirali su građane iz više od 15 hrvatskih gradova i naselja, zaključno s Karlovcem gdje je u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” Rončević intervjuirala 1000. ispitanika, inače 66-godišnjeg ljubitelja znanstvene fantastike i rock glazbe. I tako, dok nam je prvi projektni ispitanik pričao o Orwellovom romanu 1984., posljednji se posvetio Clarkeovom djelu 2001: odiseja u svemiru.

Uz vizije strašne budućnosti i prijeteće tehnologije ipak optimistično nastavljamo s projektom: slijede računalno uređivanje podataka, analiza rezultata i objava nalaza u formi znanstvenih radova, uređenje baze podataka… Uz veliku zahvalu svim sudionicama i sudionicima, kao i knjižnicama i organizacijama koje su nam pomogle u prikupljanju intervjua, možemo zaključiti da smo uspješno prikupili podatke o pamćenju književnosti kod neprofesionalnih čitateljica i čitatelja, no tek slijedi rad na pitanju što nam ti podaci otkrivaju.

hrCroatian